Duurzaamheid en luxe gaan in de badkamer prima samen

Duurzaamheid en luxe gaan in de badkamer prima samen

Door Redactie / 21-05-2024

De badkamer is de plek waar je dagelijks bent om je lichaam te reinigen, maar ook om even een momentje helemaal te kunnen ontspannen. Ook in deze branche staan de ontwikkelingen niet stil en zijn de laatste jaren heel wat noviteiten op de markt gebracht. Dat varieert van slimme kranen die waterverspilling voorkomen tot aan een systeem voor het terugwinnen van warmte uit douchewater.

Trends in vormen en kleuren

Op het gebied van vormen en kleuren zijn er in badkamerland natuurlijk trends. Uiteindelijk ben je zelf degene die bepaalt of je erin meegaat, maar feit is wel dat de meeste leveranciers meebewegen met dergelijke trends en hun aanbod hierop aanpassen. Wie bijvoorbeeld de collectie van Grando bekijkt, zal het opvallen dat er dit jaar bijzonder veel ronde vormen te zien zijn. De organische vormen zijn al langere tijd een trend bij het inrichten van de woonkamer, maar heeft dus ook de badkamer bereikt. Juist in deze ruimte was het vaak voorheen allemaal nogal recht en hoekig, maar daarin is nu verandering gekomen. En wat kleuren betreft, zie je steeds vaker warme tinten zoals bruin, beige en roodachtige tinten, soms neigend naar roze.

De hectiek ontvluchten

Het dagelijks leven kan soms hectisch zijn, maar in de badkamer kun je weer helemaal tot jezelf komen. Pak een momentje pure kwaliteitstijd en geniet! Je ziet dat luxe badkamers met een bubbelbad, een zonnedouche of een saunacabine erg geliefd zijn. De vraag hierbij is natuurlijk wel hoe duurzaam dit allemaal is. Veel hangt af van de systemen die je gebruikt om het allemaal te realiseren. Een ligbad kun je bijvoorbeeld isoleren, zodat je het bad minder vaak hoeft bij te vullen met warm water. Voor aanvullende technische snufjes heb je vaak elektriciteit nodig, maar met zonnepanelen op het dak, in combinatie met een accu, is dat heel duurzaam uit te voeren.

Gerecycled materiaal

Informeer ook eens bij  het aanschaffen van een nieuwe badkamer naar de mogelijkheden om gerecyclede materialen toe te passen. Juist omdat ook producenten rekening houden met duurzaamheid, wordt het aanbod hierin steeds groter. Dat betekent dat er dus minder nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden en dat is gunstig voor het milieu. Verder is het zinvol om wat extra aandacht te besteden aan de ventilatie van de ruimte. Een slecht geventileerde badkamer werkt schimmelvorming in de hand en daardoor slijten spullen sneller.