Dit zijn de voordelen en nadelen van een steelstofzuiger

Dit zijn de voordelen en nadelen van een steelstofzuiger

Door Mark / 07-06-2022

Je kent ongetwijfeld de frustraties van het mee moeten slepen van je zware, traditionele stofzuiger en een strakgetrokken stroomkabel. De oplossing: een draadloze steelstofzuiger! Ze zijn super licht, makkelijk te gebruiken en wendbaar. In deze blog delen we de voor- en nadelen van steelstofzuigers.

Een draadloze steelstofzuiger is de ideale oplossing voor iedereen die meer gebruiksgemak wilt ervaren tijdens het stofzuigen dan traditionele stofzuigers bieden. Omdat steelstofzuigers draadloos en licht zijn kun je ze makkelijk meenemen door het hele huis. Sommige modellen hebben daarnaast een handige parkeerstand waarmee je de stofzuiger rechtop stil kunt laten staan wanneer je even iets anders moet doen. Wel werken ze op accustroom, waardoor ze een beperkte gebruikstijd hebben. Hieronder gaan we dieper in op de voor- en nadelen van steelstofzuigers.

De voordelen van een steelstofzuiger

Een steelstofzuiger heeft vele voordelen ten opzichte van een traditionele stofzuiger. Waar je bij traditionele stofzuigers al snel aan het ruziën bent met de niet-wendbare stang, het meetrekken (en soms terug overeind zetten) van het autotootje en het straktrekken van de stroomkabel om hoeken heb je hier geen last van met een steelstofzuiger.

Wendbaar en licht

Doordat steelstofzuigers geen snoer hebben zijn ze uiterst wendbaar en mee te nemen door het hele huis. Daarnaast zijn steelstofzuigers erg licht, waardoor je ze zonder moeite mee de trap op neemt. Dit is bij traditionele stofzuigers wel anders, waarbij je de slang soms in één hand hebt en het relatief zware autootje in de andere hand. Naast dat dit uiterst oncomfortabel is met traplopen is het ook nog eens gevaarlijk omdat je geen vrije hand hebt om de armleuning mee vast te houden! Een steelstofzuiger is prima in één hand te dragen zodat je veilig de trap op kunt lopen. Door het beperkte formaat is de steelstofzuiger ook nog eens makkelijk op te bergen, waar een traditionele stofzuiger erg veel ruimte inneemt en de slang je vaak tegemoet komt vallen als je hem weer uit de kast haalt.

Multifunctioneel

Naast dat steelstofzuigers je van veel gemak voorzien komen ze vaak ook nog met vele verschillende opzetstukken. Dit stelt je in staat lastig bereikbare plekjes alsnog te kunnen bereiken. Daarnaast zijn er steelstofzuigers zoals de AEG QX71 P5SW beschikbaar waar een kruimeldief verwerkt zit in het model. Deze kun je er simpelweg uitklikken en de rest van de stofzuiger in parkeerstand laten staan. Hoe handig! Tenslotte zijn er ook nog modellen met ingebouwde verlichting bij de zuigmond. Zo zie je élk stofje liggen, waardoor je huis na het stofzuigen helemaal stofvrij is.

De nadelen van een steelstofzuiger

Ondanks de vele voordelen van steelstofzuigers ten opzichte van traditionele stofzuigers zijn er enkele nadelen aan dit type stofzuiger. We lichten ze hieronder uit.

Beperkte accuduur

Omdat steelstofzuigers draadloos zijn werken ze op accustroom wat ervoor zorgt dat ze tijdelijk gebruikt kunnen worden voordat ze weer opgeladen moeten worden. Afhankelijk van het model kan de maximale accuduur ook variëren. De gemiddelde accuduur is ongeveer 30 minuten. Sommige steelstofzuigers hebben overigens meerdere standen qua zuigkracht, waarbij de hoogste stand de meeste energie verbruikt. Hierbij kan de accu na 20 minuten al leeg zijn bij sommige modellen. Sommige liefhebbers van steelstofzuigers laten hierdoor echter de pret niet drukken en delen online hun oplossing: ze hebben zowel op de begane grond als op de eerste verdieping een steelstofzuiger staan, specifiek voor die woonlagen.

Kleinere stofopvang

Het efficiënte, lichte formaat van steelstofzuigers brengt een ander nadeel met zich mee. Zo is de stofopvang kleiner dan bij traditionele stofzuigers. Gelukkig is deze vaak makkelijk te legen; meestal kun je de stofopvang eenvoudig losklikken, legen en weer terugzetten.

Lagere zuigkracht

Ondanks dat de meeste modellen meerdere standen hebben qua zuigkracht is de zuigkracht ook bij de hoogste stand meestal lager dan die van traditionele stofzuigers. Daarnaast trekt de hoge stand de accu vaak snel leeg. Desondanks is de zuigkracht in veruit de meeste gevallen voldoende.

Populaire merken voor steelstofzuigers

Je bent nu beter op de hoogte van de voor- en nadelen van steelstofzuigers. Ben je ervan overtuigd dat het tijd wordt om je traditionele stofzuiger te vervangen met een steelstofzuiger? Er zijn enkele merken die bekend staan om hun kwalitatieve steelstofzuigers. Neem bijvoorbeeld een kijkje binnen het aanbod van AEG, Bosch en Rowenta. Zorg dat je voordat je tot kopen overgaat echter dat je de reviews leest van het model naar keuze. Zo maak je goed onderbouwd een keuze.

Meer lezen

Wil je meer lezen over items voor het huishouden? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen, woonaccessoires, keukenapparaten, tuinartikelen, speelgoed en meer online en veilig op Winkelen.nl.