Hoe kies je de beste tuintegels?

Hoe kies je de beste tuintegels?

Door Roy

Een nieuw terras, oprit of tuinpad is niet compleet zonder tuintegels. Maar welke buitentegels kies je? Er is veel keuze wanneer het aankomt op tuintegels. Wat zijn nu de belangrijkste factoren bij het uitkiezen van tuintegels? We leggen het je uit, dus blijf zeker lezen.

Vaak wordt onderschat hoe bepalend het terras, je oprit of buitenvloer zijn voor het uiterlijk van je woning. De achtertuin is dé plek waar je even kan ontspannen of kunt socialiseren met vrienden en familie, en de voortuin is dé plek die je het eerste ziet wanneer je bij je huis aankomt. Het is dan ook belangrijk dat je de beste tuintegels uitzoekt die aansluiten op jouw woning en persoonlijke voorkeuren. Maar waar moet je hiervoor op letten? We lichten het graag voor je toe.

Welk formaat?

Wanneer je een formaat gaat bepalen voor de tegels zijn er enkele belangrijke factoren die invloed hebben op het eindresultaat en de prijs. Allereerst is het van belang een tegelformaat te kiezen dat op de hele tegel uitkomt in de oppervlakte van het terras of het pad. Heb je een terras van 2.40m breed? Kies dan voor tegels met een formaat van 40x40cm of 60x60cm. Zo zul je veel minder snijwerk hebben dan wanneer je bijvoorbeeld voor tegels van 50x50cm kiest. Let wel op dat je ook de voegen meerekent.

Zorg ook dat je geen te grote tegels kiest voor een te kleine oppervlakte. Een goede vuistregel is dat je de tegel minstens drie keer naast elkaar zou moeten kunnen leggen. Houd tenslotte ook rekening met het onderhoud. Hoe groter de tegels, hoe onderhoudsvriendelijker. Dit komt doordat er minder voegen zijn die je vrij hoeft te houden van onkruid. Ook is aanslag makkelijker te verwijderen van grote tegels.

Welk materiaal?

Wanneer het aankomt op buitentegels zijn er grofweg drie opties om uit te kiezen:

Tuintegels van beton

Met deze tegels kun je meerdere kanten op. Ben je op zoek naar een budget oplossing? Kies dan voor onbehandelde betontegels. Ze zijn relatief goedkoop en volledig recyclebaar waardoor ze niet milieubelastend zijn. Onbehandelde betontegels vragen echter veel onderhoud omdat ze snel vocht en vuil opnemen. Geïmpregneerde betontegels nemen minder snel vuil en vocht op maar ook deze tegels zullen na een aantal jaar vlekken vertonen. Ten slotte kun je ook nog kiezen voor betontegels met een coating. Deze tegels hebben amper onderhoud nodig, echter kan de coating na verloop van tijd wel wegslijten waardoor dezelfde problemen ontstaan als bij de andere soorten betontegels.

Beton is vorstvrij, anti-slip, waterdoorlatend, goedkoop in vergelijking met andere producten en gemakkelijk in onderhoud als je kiest voor betontegels met een coating. De tegels worden op stabilisé geplaatst, waardoor het geheel zeer waterdoorlatend is. Daarnaast zijn betontegels meestal 6cm dik waardoor de kleine variant prima geschikt is voor de oprit.

Keramische tuintegels

Goede keramische tegels zijn de laatste jaren zeer betaalbaar geworden. In principe kunnen ze een leven lang mee. Let alleen wel op dat ze vorstbestendig zijn wanneer je ze buiten plaatst. Ze zijn kras- en kleurvast waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je ze beschadigt met het verschuiven van meubilair. Het materiaal heeft daarnaast geen last van groene aanslag en er trekt geen vocht of vuil in. Daarnaast is het materiaal volledig recyclebaar waardoor het ook een duurzame keus is. Wel zijn ze prijziger en zijn er meer eisen om ze te kunnen leggen. Keramische tegels moeten namelijk worden geplaatst op een bepaalde ondergrond waardoor je niet zomaar deze tegels kan leggen.

Natuursteen tuintegels

Met natuursteen tegels kies je voor ruwe tegels met veel uitstraling. Het is een natuurlijk product, dus geen tegel is hetzelfde. Ze hebben een lange levensduur en vereisen vrijwel geen onderhoud, anders dan een paar keer per jaar het oppervlak schoonvegen om algenvorming te voorkomen. Natuursteen is poreus en dus vlekgevoelig, maar heeft als voordeel dat vlekken uit zichzelf weer verdwijnen na een tijd. Het nadeel van natuursteen is dat het duurder is in de aanschaf.

Meer lezen

Wil je meer lezen over badkamerstijlen? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod van andere artikelen voor de tuin, zowel als een verscheidenheid van andere soorten producten zoals ook meubels, woonaccessoires en verzorging via Winkelen.nl!