De voordelen en nadelen van een boxspring

De voordelen en nadelen van een boxspring

Door Roy / 12-06-2022

De boxspring is een van de meest populaire bedden in Nederland. Voordat je overgaat tot aankoop van een boxspring is het echter goed de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen om erachter te komen of deze optie bij je past. Een bed is tenslotte een aankoop voor de lange termijn!

Wist je dat een boxspring technisch gezien helemaal geen bed is? Een boxspring is een boxspring bodem waar een matras op ligt. De boxspring bodem is in feite een houten plaat waar veren op staan, met daar overheen een schuimlaag. Om dit geheel zit een bekleding die het een stijlvolle uitstraling uitgeeft. Dit ontwerp brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee ten opzichte van lattenbodems. We zetten deze voor je op een rij.

De voordelen van een boxspring

Helemaal vlak

In tegenstelling tot lattenbodems zijn boxsprings volledig vlak waardoor het matras overal op hetzelfde niveau ligt. Dit draagt bij aan het comfort ten opzichte van lattenbodems waar het matras soms hobbelig wordt; zeker na langdurig gebruik. Wel is dit sterk afhankelijk van de kwaliteit van de lattenbodem, aangezien lattenbodems van hoge- en lage kwaliteit bijna niet te vergelijken zijn met elkaar qua comfort.

Sterker dan lattenbodems

Waar het bij een lattenbodem mogelijk is om door het bed te zakken, is dit bij boxsprings niet het geval. Dit komt doordat boxspring bodems anders gebouwd zijn dan lattenbodems. Waar lattenbodems uit een reeks dunne, horizontale planken bestaat, bestaan boxsprings uit een stevige houten plaat met veren. Dit maakt boxsprings sterken dan lattenbodems, wat het ook een goede optie maakt voor kinderen die graag op bed springen.

Minder luidruchtig

Door de stevige constructie produceren boxsprings minder slaapgeluiden dan lattenbodems, zoals kraken en piepen. Ben je een lichte slaper en word je snel wakker van je eigen geluid of dat van je partner? Een boxspring is in dat geval zeker het overwegen waard.

De nadelen van een boxspring

Hogere aanschafprijs

Over het algemeen ligt de aanschafprijs van boxsprings hoger dan dat van lattenbodems. Er is echter een breed scala aan lattenbodems en er zijn veel verschillen tussen lattenbodems van hoge- en lage kwaliteit. Ga je de aanschafprijs van boxsprings vergelijken met die van kwalitatief hoogstaande lattenbodems zul je al snel lattenbodems aantreffen die juist duurder zijn dan boxsprings.

Stoffigheid

Door de solide constructie die volledig voorzien is van bekleding zijn boxsprings ware bronnen van stof. Vooral voor mensen die last hebben van astma of huisstofmijt kan dit een sterk nadeel zijn. Daarnaast is het simpelweg vervelend dat je al snel overal stof zult hebben liggen, wat het schoonhouden van de slaapkamer lastiger maakt. Wel zijn er tegenwoordig kunststof bekledingen als alternatief beschikbaar die de stoffigheid verminderen.

Lastig met stofzuigen

De meeste boxsprings staan op lage poten. Dit zorgt er in combinatie met de solide constructie voor dat het haast onmogelijk is om onder het bed te komen met de stofzuiger. In combinatie met de algehele stoffigheid van boxsprings maakt dit deze bedden erg onhandig wanneer je een frisse slaapkamer wilt. Ook zorgt deze lage rand ervoor dat je al snel kleine dingen eronder kwijt kunt raken zoals sokken en haarelastiekjes.

Is een boxspring de beste optie voor jou?

Samenvattend kunnen we stellen dat een boxspring een stijlvolle, alles-in-één oplossing is voor je slaapbehoeften. Het zijn sterke, relatief stille bedden met een hoog slaapcomfort. Wel kleven er enkele belangrijke nadelen aan, met name op gebied van stoffigheid en onderhoud. Is een frisse, stofvrije slaapkamer voor jou belangrijk vanwege gezondheidsklachten zoals astma of allergie voor huismijt? In dit geval is een boxspring niet aan te bevelen. Heb je hier echter geen last van en ben je op zoek naar een mooi, betrouwbaar bed dat jaren meekan zonder in te leveren in comfort zoals bij lattenbodems vaak het geval is? In dat geval is een boxspring een prima keuze.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met bedden te maken heeft? Hierbij een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen, woonaccessoires, keukenapparaten, tuinartikelen, speelgoed en meer online en veilig op Winkelen.nl.