Zo kies je het juiste matras

Zo kies je het juiste matras

Door Roy

Ben je op zoek naar een matras? De kans is groot dat je je zult verbazen hoeveel verschillende matrassen er zijn. Wellicht dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpen we je graag op weg met waar je op moet letten wanneer je een nieuw matras uit gaat zoeken.

Het matras heeft de meeste invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Wist je dat we een derde van ons leven op een matras liggen? Het is dus van belang dat je echt de tijd neemt om een matras te zoeken dat goed bij je past. Maar hoe kun je hier achter komen? Er zijn veel verschillende typen matrassen, elk met hun eigen kenmerken. Enkele belangrijke eigenschappen gaan we in deze blog uiteenzetten, echter is het ook belangrijk om matrassen in de winkel uit te proberen. Met onderstaande aandachtspunten weet je waar je met het uitproberen op moet letten.

Eigenschappen van matrassen

Wanneer je bij het uitproberen van matrassen precies weet waar je op moet letten zul je het proces aanzienlijk versnellen. We zetten de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij.

Hardheid en comfort

Waar de een liever op een zacht matras slaapt, slaapt de ander liever op een harder matras. Dit is voor een deel afhankelijk van je slaaphouding. Slaap je op je rug? Een matras mag dan harder zijn dan wanneer je op je zij slaapt. In dit laatste geval is het van belang dat het matras wat in kan zakken waardoor je rug recht ligt. Dit staat sterk in verband met het comfort van het matras. Om erachter te komen welk matras comfortabel ligt zul je dit uit moeten gaan proberen in de winkel.

Warmte-isolatie

Of je het snel koud of warm hebt is belangrijk bij het uitkiezen van een nieuw matras. Wanneer je het snel koud hebt is het namelijk aan te raden een matras te kiezen dat goed isoleert. Hierdoor zal het matras warmte beter vasthouden waardoor je het ’s nachts minder koud hebt. Heb je het juist snel warm? In dit geval is het prima wanneer een matras minder goed isoleert.

Ventilatie en vochtregulatie

Wist je dat je tijdens je slaap ongeveer een halve liter vocht verliest? Het is dan ook belangrijk dat het matras goed ventileert en een goede vochtdoorlaatbaarheid heeft; met name wanneer je veel transpireert.

Lichaamsgewicht

Het spreekt voor zich dat je gewicht invloed heeft op het soort matras dat je nodig hebt. Heb je een hoger lichaamsgewicht? In dit geval is een stevig matras aan te raden voor een goed slaapcomfort. Een hoger lichaamsgewicht wordt meestal gezien als een gewicht vanaf 80 kilo.

Allergieën

Wanneer je last hebt van allergieën, zoals huisstofmijtallergie, is het belangrijk te kiezen voor een matras dat bij voorkeur uit anti-allergeenmateriaal bestaat zoals een luchtmatras of een waterbed.

Bedbodem

Het is belangrijk rekening te houden op welke bedbodem het matras komt te liggen. Heb je bijvoorbeeld een bed met elektrische lattenbodem? Niet elk matras is geschikt om mee te gaan in de standen van een elektrische lattenbodem. Dit beperkt de keuze dus al enigszins.

Soorten matrassen

Er zijn veel verschillende soorten matrassen, elk met specifieke eigenschappen. We lichten daarom de meest populaire soorten uit. Combineer je deze eigenschappen met de aandachtspunten die we hierboven benoemd hebben zul je goed idee krijgen welke matrassen goed bij je aansluiten en welke niet. Dit stelt je in staat gericht uit te gaan proberen in de winkel; iets dat veel tijd gaat besparen. De meest voorkomende soorten matrassen zijn als volgt:

Binnenveringsmatrassen

Bij deze matrassen bestaat het binnenwerk uit stalen veren die met elkaar verbonden zijn. Deze matrassen isoleren niet goed en voelen daarom vaak wat koeler aan. Dit maakt ze geschikt wanneer je het snel warm hebt, maar minder geschikt als je het snel koud hebt. Binnenveringsmatrassen liggen zeer comfortabel en hebben een goede vochtregulatie. De mate van vering is afhankelijk van het type veren. Er zijn twee soorten binnenveringsmatrassen:

  • Bonellveringmatrassen: dit type bevat vele losse veren en biedt goede ondersteuning. De veerkrachtigheid is matig, evenals het comfort. Deze matrassen hebben een zeer lange levensduur, maar zijn niet geschikt voor verstelbare bedbodems.
  • Pocketveringmatrassen: dit type matras bevat twee- tot drie keer zoveel veren als bonellveringsmatrassen waardoor het zeer comfortabel ligt. De vochtregulatie en ventilatie zijn ook bij dit type goed en daarnaast kunnen pocketveringmatrassen op alle bedbodems gebruikt worden.

Schuimmatrassen

Dit type matrassen bestaat volledig uit schuim waardoor het goed naar het lichaam vormt, maar minder goed ventileert dan binnenveringsmatrassen. Er zijn ook hier verschillende soorten te onderscheiden:

  • Polyethermatrassen: een goedkoper type matras met een redelijke vochtdoorlatendheid, maar matige ondersteuning en ventilatie.
  • Traagschuimmatrassen: dit zijn polyethermatrassen met een extra laag traagschuim. Dit vormt goed naar je lichaam, waardoor dit soort matras meer comfort biedt. Daarnaast ventileren deze matrassen goed en hebben ze goede vochtregulatie.
  • Koudschuimmatrassen: deze matrassen hebben een iets andere structuur dan polyethermatrassen waardoor ze een betere vering hebben, wat resulteert in meer comfort. Daarnaast kennen deze matrassen een goede ventilatie en vochtregulatie.
  • Latexmatrassen: deze matrassen worden gekenmerkt door hoe soepel ze zijn, in combinatie met goede vering. Wel zijn de ventilatie en vochtregulatie wat minder.

Waterbed

Wanneer comfort bovenaan je lijst staat is een waterbed een goede optie. Er zijn twee soorten waterbedden: hardside en softside. Bij hardside waterbedden wordt het matras omgeven door een wandje die de zijwaartse druk opvangt, wat ervoor zorgt dat het matras harder is. Bij softside waterbedden is dit niet het geval, waardoor het matras zich volledig naar je lichaam kan vormen. Dit zorgt voor een enorm comfort. Wel moet dit type waterbed worden verwarmd wat voor hogere energiekosten kan zorgen. Ook zijn waterbedden erg zwaar, waardoor het verplaatsen van het matras lastig is.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met bedden te maken heeft? Hierbij een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen, woonaccessoires, keukenapparaten, tuinartikelen, speelgoed en meer online en veilig op Winkelen.nl.