Dit moet je weten over lattenbodems

Dit moet je weten over lattenbodems

Door Roy

Een goede nachtrust is belangrijk en uiteraard levert je bed hier een grote bijdrage aan. Hierbij bepaalt de lattenbodem samen met het matras voor het grootste deel het comfort. Een goede lattenbodem is dus erg belangrijk. Er zijn echter grote verschillen tussen lattenbodems. Waar moet je op letten? We lichten het in deze blog voor je toe.

Allereerst: wat is een lattenbodem? Bedden met een lattenbodem bestaan veelal uit een houten- of stalen frame en houten- of kunststof latten die vastgezet zijn in ophangpunten. Afhankelijk van de kwaliteit en de prijs van de lattenbodem zijn er veel verschillen te vinden tussen lattenbodems. Zo zijn goedkope lattenbodems vaak erg simpel en wordt er bij de plaatsing van de latten geen verdere rekening gehouden met extra comfort. Bij duurdere, kwalitatieve modellen worden de latten daarentegen verdeeld over sectoren en zijn ze instelbaar met extra aandacht voor comfort voor bijvoorbeeld de schouders. Maar wanneer is een lattenbodem nou goed?

Het aantal latten

Een goede indicatie voor de kwaliteit van een lattenbodem is het aantal latten en hoe deze zijn bevestigd. Hierbij is een goede vuistregel dat de betere lattenbodems 28 of meer latten bevatten. Dit omdat een groter aantal latten beter de contouren van je lichaam kan volgen. De meest verkochte modellen bevatten 28 of 42 latten. Vaak zijn in deze lattenbodems schoudercomfortzones of instelbare middensectorlatten verwerkt. Het gebruik van zones is dan ook indicatief van een kwalitatieve lattenbodem. Kijk ook naar de bevestiging. Zitten de planken in simpele plastic frames met speling? Of zitten ze stevig bevestigd in sterke houders? Wanneer de planken goed bevestigd zijn zullen ze beter bijdragen aan het comfort en daarnaast minder snel stuk gaan.

Zijn de latten verstelbaar?

Er zijn lattenbodems waarbij het mogelijk is de latten te verstellen waardoor je deze helemaal in kunt stellen op jouw lichaamsbouw. Dit is mogelijk doordat er bij deze lattenbodems gebruik gemaakt wordt van schuiven waarmee je in kunt stellen of de latten in een bepaald gebied soepeler of juist stugger zijn. Dit stelt je in staat om per sectie in te stellen hoeveel ondersteuning je wilt. Een verstelbare lattenbodem verhoogt dus het zit-, lig- en slaapcomfort van je bed doordat het je lichaam optimaal ondersteunt. Dit draagt bij aan een goede nachtrust, waardoor verstelbare lattenbodems zeker thuis horen onder de meer kwalitatieve lattenbodems.

Een elektrische lattenbodem

Ook is het mogelijk een elektrisch verstelbare lattenbodem te kiezen, waarbij delen van de lattenbodem naar boven en beneden worden verplaatst. Met behulp van een afstandsbediening kunnen het hoofd- en voeteneinde worden versteld. Zo kun je de bodem eenvoudig naar wens verstellen met een druk op de knop, zonder dat je handmatig de latten moet verstellen. Je hebt je lig- of zithouding volledig zelf in handen. Erg handig wanneer je vanuit bed Tv wilt kijken of een boek wilt lezen! Daarbij kan dit ook nuttig zijn voor mensen met rugklachten. Door de bodem bij de voeten iets omhoog te zetten zal de rug namelijk ontlast worden. Houd bij een elektrische lattenbodem er wel rekening mee dat je matras hiervoor geschikt moet zijn. De meest geschikte matrassen zijn:

  • Pocketveermatras
  • Traagschuim-matras
  • Polyethermatras
  • Koudschuim-matras

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met bedden te maken heeft? Hierbij een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen, woonaccessoires, keukenapparaten, tuinartikelen, speelgoed en meer online en veilig op Winkelen.nl.