Voor je kleine spruit wil je niet alleen een warm en knus babybedje, maar vooral een bedje dat veilig is. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een babybedje? In dit blog delen we vijf belangrijke tips, dus lees zeker door.
Nachtrust is belangrijk, maar dit geldt dubbel en dwars voor baby’s. Wist je dat pasgeboren baby’s gemiddeld 16 tot 18 uur slapen per dag? Om een baby aangenaam te laten slapen is het juiste babybedje erg belangrijk. Er moet genoeg bewegingsruimte zijn en tegelijkertijd moet het bedje compleet veilig zijn. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.
Wanneer ga je eigenlijk over van wiegje naar een babybedje? De vuistregel is dat je deze overgang maakt vanaf dat je baby zich kan omrollen. Dit omdat een baby vanaf dit moment met de neus en mond tegen de zijwand kan draaien, wat voor ademhalingsproblemen kan zorgen. Een ander signaal dat het tijd wordt om over te stappen naar een babybedje (ook wel ledikant genoemd) is wanneer de kleine zich begint recht te trekken. Dit zal vanaf een maand of drie gaan gebeuren, wat babybedjes geschikt maakt voor baby’s van deze leeftijd.
Veiligheid staat uiteraard voorop bij een babybedje. De ruimte tussen de spijlen is hierbij erg belangrijk. Kies voor een babybedje waarbij de spijlen minimaal 4,5 centimeter en maximaal 6,5 centimeter uit elkaar staan. Als de afstand groter is kan je kind tussen de spijlen door glijden. Is de afstand kleiner dan 4,5 centimeter kunnen de armpjes of zelfs het hoofd klem komen te zitten. Let ook op dat de spijlen verticaal lopen om te voorkomen dat je kind uit de halfdichte zijkant kan klimmen en uit bed kan vallen.
Bij de meeste babybedjes is de bodem verstelbaar. Let er daarom op of deze wel veilig is. In dit geval kan je kindje er niet in vast komen te zitten. Bij een recent onderzoek van de NVWA bleek dat een kwart van de onderzochte kinderbedjes zeer onveilig was. Deze bedjes werden met name afgekeurd vanwege de lattenbodem. De opening tussen de latten mag maximaal 6 centimeter zijn. Bij de afgekeurde babybedjes uit het onderzoek was dit in sommige gevallen 6.1 centimeter of 6.2 centimeter. Dit vergrootte het risico op beknelling van ledematen, hoofdletsel en verstikking aanzienlijk. Let bij de aanschaf van een babybedje dus zeker op de afstand tussen de latten in de lattenbodem.
Ook het matras en beddengoed zijn belangrijke punten voor de veiligheid van je baby. Wanneer het matras en beddengoed niet goed ademen en/of ventileren verhoogt dit de kans op verstikking. Zorg daarom voor een stevig, ventilerend matras in combinatie met ademend, ventilerend beddengoed. Wanneer je het babybedje opmaakt is het van belang het beddengoed strak in te stoppen aan de zijkanten en bij het voeteneinde. Zo voorkom je dat de baby kan draaien en verklein je tevens de kans op verstikking door los beddengoed. Kijkend naar het matras moet deze minimaal 8 centimeter dik zijn. Er moet een kleine ruimte zijn tussen het matras en de binnenkant van het babybedje, echter mag dit niet meer dan 2 centimeter zijn. Het matras mag daarnaast niet te zacht zijn om te voorkomen dat het kindje met het gezicht erin weg kan zakken.
Na een tijdje zal je baby de spijlen vast gaan houden en zich hieraan optrekken. Het is daarom belangrijk dat het hout van het babybedje volledig glad en splintervrij is. Kies daarom voor harde houtsoorten, zoals beuken. Ook mag het bedje geen uitstekende delen bevatten waar het kindje zich aan kan bezeren. Denk hierbij aan punten, schroeven, knoppen en loslatende verf. De afwerking is van grote invloed op de veiligheid van het bedje dus besteed hier voldoende aandacht aan.
Wil je meer lezen over alles wat met bedden te maken heeft? Hierbij een greep uit onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen, woonaccessoires, keukenapparaten, tuinartikelen, speelgoed en meer online en veilig op Winkelen.nl.