Hoe kun je het beste de droger onderhouden?

Hoe kun je het beste de droger onderhouden?

Door Fieke / 06-06-2022

Niet het leukste klusje, maar wel belangrijk. Een droger moet je regelmatig onderhouden zodat het filter en de condensor niet verstopt raken. Dit zorgt ervoor dat de droger minder goed droogt en meer energie verbruikt. Daarnaast is een stoffige droger onveilig. Lees in dit blog hoe je je droger het beste kunt onderhouden.

Wist je dat de droger van alle elektronische apparaten het grootste risico is voor de brandveiligheid? De combinatie van hete lucht en stof biedt voedingsbodem voor het ontstaan van vuur. Het goed onderhouden van de droger is dan ook erg belangrijk. Het duurt zo’n 20 tot 30 minuten en je hebt de volgende dingen nodig: een warm sopje met allesreiniger, een stofzuiger, schoonmaakazijn en een microvezeldoekje.

Stappen om de droger schoon te maken

Voordat je begint met schoonmaken is het belangrijk om rekening te houden met het soort wasdroger dat je hebt. Elk soort droger moet namelijk op een andere manier schoongemaakt worden. Bij het onderhouden van de droger komen verschillende stappen kijken. We zetten deze hieronder voor je op een rij, waarbij er rekening gehouden wordt met de verschillende soorten wasdrogers.

Het pluizenfilter

Stof en pluizen die vrijkomen tijdens het drogen worden opgevangen in het pluizenfilter. Vaak zit dit filter in de deur en de deuropening. Na elke droogbeurt moet dit filter geleegd worden. Hiermee zorg je ervoor dat de droger goed blijft werken en voorkom je dat er pluis op onderdelen komt die heet worden, wat brand kan veroorzaken. Je kunt dit filter met de hand schoonmaken of met de stofzuiger, maar onder de kraan houden werkt het beste.

De condensor schoonmaken

Het schoonmaken van de condensor is afhankelijk van het type droger dat je hebt. Het schoonmaken van de condensor is met name van belang bij condensdrogers en warmtepopdrogers. Hoe vaak moet je dit doen? Een richtlijn hierbij is om dit elke 20 droogbeurten te doen. Je vindt de condensor links onderin de droger, verscholen achter een klep. Meestal kun je deze klep open draaien. Mocht dit niet lukken, raadpleeg dan de handleiding van de droger. Bij condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en deze schoonspoelen met een douchekop. Bij warmtepompdrogers kan dit meestal niet. Gebruik hierbij de stofzuiger om het ventilatierooster en de condensor goed schoon te zuigen. Vergeet ook niet het filter schoon te maken, mocht deze erbij zitten.

De condensbak of afvoerslang reinigen

Heb je een luchtafvoerdroger of een warmtepompdroger met luchtslang? Maak deze dan regelmatig schoon. Dit kun je eenvoudig doen met de stofzuiger. Heb je een condensdroger? Zorg dan dat je de condensbak goed schoonmaakt. Dit kun je het beste doen met een warm sopje.

De droogtrommel en de buitenkant schoonmaken

Het is heel eenvoudig om de droogtrommel schoon te maken. Gebruik hiervoor een scheutje schoonmaakazijn en een microvezeldoekje. Je hoeft simpelweg de trommel af te doen met het doekje. Door het azijn lossen vuil en vet op. Door de binnenkant goed schoon te maken maak je ook de sensor schoon. Deze zit vaak in de rib van de trommel. Dit zorgt ervoor dat de droger naar behoren blijft werken. Ook het schoonmaken van de buitenkant hoort bij het onderhoud. Gebruik hiervoor microvezeldoekje met warm sopje.

Je droger kan er weer tegenaan

Heb je bovenstaande stappen gevolgd kan je droger er weer even tegenaan. Het is belangrijk dat je dit elke twee à drie maanden herhaalt om te zorgen dat de droger naar behoren blijft werken en om brandgevaar te beperken.

Meer lezen

Wil je meer lezen over items voor het huishouden? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen, woonaccessoires, keukenapparaten, tuinartikelen, speelgoed en meer online en veilig op Winkelen.nl.