Zo kies je een nieuwe wasmachine

Zo kies je een nieuwe wasmachine

Door Roy

Een nieuwe wasmachine kiezen lijkt ingewikkeld, maar dit valt reuze mee als je weet waar je op moet letten. Welke machine past bij jou? We delen hieronder de belangrijkste aandachtspunten, dus lees zeker door.

Moderne wasmachines worden steeds uitgebreider qua functies en mogelijkheden, wat voor verwarring kan zorgen. Om te bepalen welke wasmachine goed aansluit op jouw wensen en behoeften is het daarom belangrijk terug te keren naar de belangrijkste onderscheidende elementen tussen de verschillende soorten wasmachines. Ook is het belangrijk om je wensen helder te hebben. Wil je een was/droogcombinatie of een individuele wasmachine en droger? Wil je een voorlader of een bovenlader? Wat moet de vulcapaciteit zijn? We zetten hieronder de belangrijkste punten voor je op een rij.

Een voorlader of een bovenlader?

Eén van de meest simpele vragen die je jezelf kunt stellen bij het bepalen van het soort wasmachine is de vraag: wil ik hem vanaf de voorkant kunnen volladen of vanaf de bovenkant? Voorladers zijn in Nederland de meest voorkomende wasmachines. Er past veel was in en door de vrije bovenkant heb je de mogelijkheid er een droger op te plaatsen. Bovenladers kunnen interessant zijn wanneer je weinig ruimte hebt omdat ze ongeveer 40 centimeter breed zijn. Omdat de was er van bovenaf ingaat is deze wasmachine ideaal voor een klein hoekje. Daarnaast kan dit ook een betere oplossing zijn wanneer je moeite hebt met bukken. Dit hoeft bij dit model namelijk niet.

Hoeveel was moet erin kunnen?

Ook zul je al vroeg in het keuzeproces aankomen bij de vraag: hoeveel was wil je per wasbeurt kwijt kunnen in de wasmachine? Dit bepaalt de minimale vulcapaciteit waar je naar op zoek gaat. Wellicht dat je nu denkt: hoe groter hoe beter, zo weet ik zeker dat ik altijd alle was kwijt kan! Dit is echter niet helemaal waar. Een wasmachine is namelijk het meest zuinig wanneer de wastrommel goed vol zit. Het is dan ook van belang een wasmachine te zoeken die qua vulcapaciteit goed aansluit op jouw situatie. Ben je een student op kamers of draai je dagelijks de was van een heel gezin? Dit heeft uiteraard veel invloed op de vulcapaciteit die je wasmachine moet hebben. Er zijn hier gelukkig enkele richtlijnen voor:

  • Vulcapaciteit tot 5 kilo: 1 persoon;
  • Vulcapaciteit 6 tot 7 kilo: 2 tot 3 personen;
  • Vulcapaciteit 8 kilo: 4 personen
  • Vulcapaciteit 9 kilo of meer: vanaf 5 personen

Een was/droogcombinatie of een aparte droger?

De keuze tussen een was/droogcombinatie of een gescheiden wasmachine en droger is voornamelijk afhankelijk van de ruimte die je hebt. Heb je geen ruimte voor zowel een wasmachine en een droger? Kies dan voor een was/droogcombinatie. De losse apparaten nemen meer ruimte in, maar zijn echter wel efficiënter én vaak energiezuiniger. Dit omdat je in het laatste geval tegelijkertijd wasjes kunt wassen en drogen, waar je bij een was/droogcombinatie moet wachten tot het wasprogramma is afgerond voordat je het droogprogramma kunt starten. Ook zijn losse wasmachines en drogers vaak energiezuiniger. Heb je hier de ruimte voor? In dat geval is het handigst om een losse wasmachine en droger te kopen.

Energieverbruik en geluidsniveau

Last but not least! Voor langdurig plezier met je wasmachine zijn het energieverbruik en het geluidsniveau van groot belang. Het laatste wat je wilt is dat je je wasmachine met pijn in je maag aanzet omdat deze veel stroom verbruikt of gedurende het hele wasprogramma veel herrie maakt. Gelukkig wordt bij elk model aangegeven wat de energieklasse is en hoeveel decibel (dB) deze produceert. Eerst het energieverbruik. Een energiezuinige wasmachine verbruikt weinig water en stroom waardoor een dergelijke wasmachine beter is voor het milieu én je energierekening. Bij het uitzoeken van een energiezuinige wasmachine kun je gebruik maken van de energieklasses. Deze zijn als volgt:

  • A: gereserveerd voor de meest zuinige apparaten
  • B: was A+++
  • C: was A+++
  • D: was A++
  • E: was A++
  • F: was A+
  • G: was A+

Ook het geluidsniveau is erg belangrijk; zowel voor het comfort van jezelf als dat van je buren. Zeker wanneer je wasmachine dicht bij je slaapkamer staat! Overigens zijn er wasmachines beschikbaar met een speciaal nachtprogramma. Wanneer is een wasmachine stil te noemen? Hiervoor kun je de volgende geluidsniveaus aanhouden:

  • Tijdens het wassen tussen de 48 en 53 dB
  • Tijdens het centrifugeren tussen de 71 en 73 dB

Populaire merken voor wasmachines

Na het volgen van deze stappen weet je beter waar je wensen liggen qua laadtype, vulcapaciteit, het soort wasmachine, het energieverbruik en het geluidsniveau. Maar wat zijn eigenlijk populaire, kwalitatieve wasmachines? Neem zeker een kijkje in het aanbod van Siemens, AEG, Bosch en Zanussi. Deze merken staan voor betrouwbare, kwalitatieve wasmachines. Bekijk echter wel te allen tijde de recensies per model om tot een goed idee van de ervaringen in de praktijk te komen. Zo zul je goed onderbouwd een wasmachine kiezen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over items voor het huishouden? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen, woonaccessoires, keukenapparaten, tuinartikelen, speelgoed en meer online en veilig op Winkelen.nl.