Een stinkende wasmachine, rare vlekken in de was of was die muf ruikt na een wasbeurt; hier zit je vast niet op te wachten. Door je wasmachine regelmatig schoon te maken voorkom je deze problemen en gaat hij langer mee. We lichten voor je uit hoe je dit het beste kunt doen, dus lees zeker door.
We wassen steeds minder warm en met minder water. Fijn voor het milieu, maar ook voor een micro-organisme genaamd vetluis. Doordat we minder warm wassen blijven er meer restjes vuil en wasmiddel achter in de wasmachine, meestal in het rubberen gedeelte tussen het deurtje en de machine (de manchetrand). Vetluis groeit op deze restjes en kan flinke stank veroorzaken, naast bruine of zwarte vlekken op het wasgoed. Benieuwd hoe je je wasmachine kunt schoonmaken om vetluis en daarmee een stinkende wasmachine en muffe was kan voorkomen? We zetten het voor je op een rij.
Voordat je begint met het schoonmaken van je wasmachine is het natuurlijk van belang hiervoor de juiste producten in huis te hebben. Mocht je al enige ervaring hebben in het onderhouden van je badkamer weet je het natuurlijk al lang: schoonmaakazijn, schoonmaaksoda en allesreiniger zijn echte wondermiddelen. Dit zijn dan ook de middelen die voor het schoonmaken van de wasmachine nodig zijn. Daarnaast heb je schoonmaakhandschoenen, een microvezeldoek, een sponsje, afwasmiddel en wat wc-papier of keukenpapier nodig. Twee vaatwastabletten zijn optioneel. De stappen om de wasmachine schoon te maken zijn als volgt:
Voordat je begint met schoonmaken is het aan te raden een heet programma van minstens 60 graden te draaien. Stinkt de wasmachine sterk? Kies in dat geval voor een kookwasprogramma van 90 of 95 graden. Uiteraard draai je deze wasbeurt zonder wasgoed. Idealiter draai je een kookwas één tot twee keer maand. Wil je het echt goed doen? Je kunt er in dat geval voor kiezen een flinke scheut azijn in het wasmiddelbakje te gieten. Door de hoge temperatuur in combinatie met het azijn lossen vet, vuil en kalk op. Een prima alternatief is een halve kop soda. Dit strooi je in de lege trommel alvorens je de kookwas draait. Eventueel kun je in plaats van azijn of soda er ook voor kiezen twee vaatwastabletten in het wasmiddelbakje te doen.
Na de kookwas is het tijd om de individuele elementen van de wasmachine schoon te gaan maken. Maak een warm sopje met een scheutje allesreiniger of een eetlepel schoonmaaksoda. Met een microvezeldoek reinig je vervolgens de trommel, de deur en het rubber in de deuropening. Doe ook de buitenkant van de wasmachine af met het sopje en de microvezeldoek. Tip: maak de buitenkant van de wasmachine al schoon wanneer de kookwas draait, dit bespaart tijd.
Haal het zeepbakje uit de wasmachine en maak deze schoon met de achterkant van een sponsje en afwasmiddel. Afwasmiddel is ontvettend dus is het bij uitstek geschikt om de vettige zeepresten te verwijderen uit het wasmiddelbakje. Vergeet niet om het gedeelte van de wasmachine te reinigen waar het wasmiddelbakje zit.
Waar met de bovengenoemde tips je wasmachine stralend schoon zal worden, is het voorkomen van stank natuurlijk nóg fijner. Zoals gezegd helpt het hiervoor om één tot twee keer per maand een hete kookwas te draaien, al dan niet met azijn, soda of vaatwastabletten. Probeer daarnaast niet te veel wasmiddel te gebruiken. Dit kun je doen door de dop van de wasmiddelfles te gebruiken voor een juiste dosering. Heb je de optie om extra te spoelen? De wasmachine zal in dit geval aan het einde van de wasbeurt meer water gebruiken om vuil weg te spoelen; aan te raden dus! Na een wasbeurt is het ook altijd aan te raden om het deurtje van de machine open te laten. Zo kan de trommel doorluchten.
Wil je meer lezen over items voor het huishouden? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen, woonaccessoires, keukenapparaten, tuinartikelen, speelgoed en meer online en veilig op Winkelen.nl.