Tips voor een goede wasdroger

Tips voor een goede wasdroger

Door Roy

Het kiezen van een wasdroger kan best lastig zijn. Er zijn tenslotte verschillende dingen om af te wegen: welk soort wasdroger wil je, hoeveel vulcapaciteit moet hij hebben en welke modellen gaan lang mee? We delen hieronder alles wat je moet weten, dus lees zeker door.

Ben je in de markt voor een nieuwe wasdroger? Je zult al snel merken dat er een enorm aanbod is aan modellen. Dit kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom is het belangrijk om te beginnen bij de basis en stapsgewijs uit te komen op de droger die voor jou ideaal is. Welke droger dit is, is afhankelijk van verschillende zaken. We zetten de belangrijkste punten om af te wegen voor je op een rij.

Welk soort droger?

Er zijn verschillende soorten drogers beschikbaar, elk met verschillende kenmerken. Welke soort het beste voor jou is, is afhankelijk van jouw wensen en behoeften en de mogelijkheden die je wasruimte biedt.

Luchtafvoerdroger

Deze traditionele drogers voeren de hete, vochtige lucht via een dikke slang af naar buiten. Deze optie is dus alleen geschikt wanneer je een raam hebt in je wasruimte waar je de slang door naar buiten kunt hangen. Mocht je geen raam hebben zou je voor een vochtreservoir kunnen kiezen, echter blijft hierbij de kans op vochtaanslag in de wasruimte aanwezig. Deze drogers zijn relatief goedkoop in de aanschaf en drogen de was snel. In zo’n 80 minuten is de gemiddelde was droog door de grote hitte. Handig, maar wel behoorlijk energie-onzuinig.

Condensdroger

Deze drogers laten het vocht in de was condenseren waarna dit condens wordt opgevangen in een bak. Afhankelijk van het model wordt het direct afgevoerd in het riool, of dien je af en toe handmatig de bak te legen. Gelukkig geven de meeste modellen een signaal af wanneer de bak geleegd moet worden, alvorens ze doorgaan met het droogprogramma. Heb je een model dat dit niet doet bestaat de kans dat de condens zich alsnog in je wasruimte gaat vormen. Desondanks is dit een handige oplossing voor badkamers zonder ramen.

Warmtepompdroger

Wanneer je op zoek bent naar een energiezuinige droger kom je al snel uit op een warmtepompdroger. Dit is een soort condensdroger waarbij de warme lucht wordt hergebruikt, waarmee dit de energiezuinigste drogers zijn. Wel zijn deze drogers duurder in de aanschaf en duurt het langer om te drogen. Doordat ze echter stukken zuiniger zijn dan luchtafvoerdrogers en condensdrogers zul je deze hoge aanschafprijs binnen afzienbare tijd terug verdienen. Warmtepompdrogers maken gebruik van een condensafvoerslag die je uit het raam moet hangen of een vochtreservoir.

Tip: houd ook rekening met het aansluiten van de wasdroger! Het klinkt als een open deur intrappen, maar vergeet niet te controleren of je wasruimte de elektrische aansluitingen heeft voor zowel een wasmachine en een droger. Let ook op het soort aansluiting. Sommige badkamers hebben een trekschakelaarsysteem waardoor je bij een droger met reguliere stekker deze zult moeten laten aanpassen en installeren wanneer je dit zelf niet kunt.

Het vulgewicht van je droger

Het vulgewicht is een belangrijk onderdeel bij de keuze voor een droger. Je leefsituatie heeft hier veel invloed op. Ben je een student of verzorg je de was voor een compleet gezin? Draai je veel kleine wasjes of grote waspartijen? Hierbij de richtlijnen om te bepalen welke vulcapaciteit je droger moet hebben:

  • Vulcapaciteit 7 kilo: een prima vulcapaciteit wanneer je alleen woont;
  • Vulcapaciteit 8 kilo: een goede vulcapaciteit wanneer je naast kleine ladingen soms ook grotere ladingen droogt;
  • Vulcapaciteit 9 kilo of meer: wanneer je regelmatig grote ladingen droogt is een droger met een capaciteit van 9 kilo of meer aan te bevelen.

Energieverbruik en geluidsniveau

Een milieuvriendelijke droger is niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor je portemonnee. Hij stoot minder CO2 uit en heeft een lange levensduur. Ook het volume is erg belangrijk voor het gebruikscomfort. Het laatste wat je wilt is dat je je wasdroger vermijdt omdat deze veel stroom verbruikt of veel herrie maakt. Gelukkig wordt bij elk model aangegeven wat de energieklasse is en hoeveel decibel (dB) deze produceert. Eerst het energieverbruik. Bij het uitzoeken van een energiezuinige droger kun je gebruik maken van de energieklasses. Deze zijn als volgt:

  • A: gereserveerd voor de meest zuinige apparaten
  • B: was A+++
  • C: was A+++
  • D: was A++
  • E: was A++
  • F: was A+
  • G: was A+

Ook het geluidsniveau van je droger is erg belangrijk. Je wilt tenslotte niet dat je droger door het hele huis te horen is en ook je buren zullen dit niet waarderen. De volgende geluidsniveaus zijn te onderscheiden bij drogers:

  • Stil: 61 tot en met 64 dB
  • Gemiddeld: 65 tot en met 66 dB
  • Luid: 67 tot en met 69 dB

Populaire merken voor wasdrogers

Na het volgen van deze stappen weet je beter waar je op moet letten bij het uitkiezen van een wasdroger. Wat je echter nog zou kunnen helpen is een overzicht van enkele populaire, kwalitatieve wasdrogers. Neem zeker een kijkje in het aanbod van AEG, Bosch, Siemens, Samsung en Zanussi. Deze merken staan voor betrouwbare, kwalitatieve drogers. Bekijk echter wel te allen tijde de recensies per model voor een goed idee van de gebruikservaringen. Zo zul je goed onderbouwd een droger kiezen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over items voor het huishouden? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen, woonaccessoires, keukenapparaten, tuinartikelen, speelgoed en meer online en veilig op Winkelen.nl.