Waar moet je op letten bij een robotstofzuiger?

Waar moet je op letten bij een robotstofzuiger?

Door Roy

Hij komt steeds vaker voor in huishoudens: automatische robotstofzuigers die automatisch aan de slag gaan en te bedienen zijn via een applicatie. Ben je toe aan meer gemak en overweeg je om een robotstofzuiger aan te schaffen? In deze blog delen we waar je op moet letten, dus lees zeker door.

De toekomst is nu! Hoe bijzonder is het dat we tegenwoordig draadloze robotstofzuigers hebben die automatisch voor je aan de slag gaan? Zelfs wanneer je niet thuis bent kun je via een applicatie je robotstofzuiger aan het werk zetten. Via sensoren vermijden ze meubels en ze worden opgeladen via een oplaadstation. Maar waar moet je eigenlijk op letten? Robotstofzuigers zijn nog erg nieuw waardoor het lastig kan zijn om dit te bepalen. We zetten hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

De navigatiemethode van de robotstofzuiger

Er zijn verschillende soorten robotstofzuigers beschikbaar wanneer het aankomt op de navigatiemethode. Zo zijn er robotstofzuigers die systematisch stofzuigen, die gebruik maken van willekeurige navigatie en die cameratechnieken of lasertechnieken toepassen.

Robotstofzuigers die systematisch stofzuigen

Deze robotstofzuigers volgen een vooraf ingestelde route waarbij ze door een gyroscoop weten waar ze zich in de ruimte bevinden en waar ze al geweest zijn. Zo wordt er geen plekje overgeslagen! Sommige modellen maken gebruik van geheugen, waardoor ze weten waar ze gebleven zijn als de accu bijvoorbeeld leeg is gegaan. Dit betekent dat ze de route kunnen hervatten zodra ze weer actief zijn.

Robotstofzuigers die willekeurig stofzuigen

Zoals de naam al doet vermoeden rijden deze stofzuigers willekeurig door de ruimte met stofzuigen, waarbij ze navigeren via sensoren in de bumper. Als ze ergens tegenaan rijden zullen ze de andere kant op rijden. Deze robotstofzuigers liggen qua prijs een stuk lager dan de robotstofzuigers met andere navigatiemethoden, echter komt het bij deze modellen vaak voor dat plekjes overgeslagen worden.  

Robotstofzuigers met cameranavigatie

Deze robotstofzuigers maken aan de hand van een camera een complete plattegrond van de ruimte inclusief alle meubels. Hierdoor zal de stofzuiger minder vaak de bumper gebruiken. Ook onthouden deze robotstofzuigers waar de objecten staan en waar ze zich momenteel in de ruimte bevinden.

Robotstofzuigers met lasernavigatie

Deze robotstofzuigers maken een plattegrond van de ruimte aan de hand van lasertechniek. Dit is momenteel de beste techniek; het zorgt ervoor dat robotstofzuigers minder vaak tegen objecten aanstoten. Ook komen ze vrijwel nooit vast te zitten. Dit betekent wel dat deze robotstofzuigers in de hoogste prijsklassen vallen.

Check de maximale drempelhoogte en de hoogte van de robotstofzuiger

Een ander belangrijk aandachtspunt is de maximale drempelhoogte van de robotstofzuiger. Hiervoor is het handig eerst de drempelhoogte in je woning op te meten en vervolgens een model robotstofzuiger uit te zoeken die hier overheen kan. Het zou zonde zijn als de route van je robotstofzuiger beperkt blijft tot één ruimte omdat hij niet over de drempel kan. Let hierbij ook op dikke tapijten!

Houd ook rekening met de hoogte van de robotstofzuiger zelf. In de meeste gevallen kan een robotstofzuiger prima onder meubels doorrijden, maar het is zeker nuttig om met een meetlint de meubels na te gaan waar jij van wilt dat de stofzuiger er onderdoor kan. Zo weet je zeker dat de robotstofzuiger op de plekjes kan komen waar jij moeilijk bij kunt.

De zuigkracht, accuduur en afvalbakcapaciteit

Bij de keuze voor een robotstofzuiger is het belangrijk om na te gaan welk type vloer je in huis hebt. Elk type vloer eist namelijk een bepaalde zuigkracht van de stofzuiger. De zuigkracht van de robotstofzuiger is meestal af te lezen op het energielabel of in de productomschrijving. De volgende vloertypen zijn te onderscheiden qua zuigkracht:

  • Harde vloeren
  • Zachte vloeren
  • Tapijt/vloerkleding
  • Vloerbedekking
  • Stenen vloeren

Uiteraard is ook de accuduur van een robotstofzuiger belangrijk. Dit bepaalt namelijk hoe lang de robotstofzuiger kan stofzuigen en dus hoe schoon je huis wordt. Het is aan te raden voor een stofzuiger te gaan die automatisch terugkeert naar het oplaadstation. Zo voorkom je dat je thuiskomt bij een robotstofzuiger die halverwege de route is uitgevallen. Modellen die automatisch terugkeren naar het oplaadstation laden zich op zodra de accu op is, waarna ze route hervatten. Tenslotte is ook de afvalbakcapaciteit van de stofzuiger van belang. Naast de accu heeft dit namelijk veel invloed op hoe lang de robotstofzuiger werkt. De afvalbak zul je zelf moeten vervangen; een model met ruime afvalbakcapaciteit is dan ook aan te raden.

Apps en compatibiliteit met Home Systems

Voordat je overgaat op aankoop kan het erg nuttig zijn om de beoordelingen van de app van de stofzuiger te checken in de app store. De app waarmee je de robotstofzuiger moet bedienen heeft veel invloed op de gebruikservaring, dus is het belangrijk dat er een goede app bij zit. Er zit veel verschil tussen de apps, dus recensies kunnen je een goed beeld geven van de ervaringen met een bepaalde app. Daarnaast is het ook aan te raden de compatibiliteit van een bepaald model met je home systeem zoals Google Home, AppleHomeKit of Amazon Alexa te controleren. Zo voorkom je de teleurstelling van een robotstofzuiger die niet geïntegreerd kan worden in je home systeem.

Meer lezen

Wil je meer lezen over items voor het huishouden? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen, woonaccessoires, keukenapparaten, tuinartikelen, speelgoed en meer online en veilig op Winkelen.nl.