Hoe kies je een strijkijzer?

Hoe kies je een strijkijzer?

Door Fieke

In vele vragenlijsten wordt het bevestigd: strijken is de meeste vervelende klus in het huishouden. Om het desondanks zo aangenaam mogelijk te maken is een goed strijkijzer erg belangrijk. Zo zal het strijken van de overhemden en blouses misschien niet leuk worden, maar in ieder geval wel stukken minder frustrerend.

Wanneer je in de markt bent voor een nieuwe strijkijzer is het goed om je te realiseren dat er meer opties zijn dan alleen het traditionele stoomstrijkijzer om je te voorzien in je strijkbehoeften. We zetten hieronder alle mogelijkheden uiteen, dus lees zeker door!

Soorten strijkijzers

Welk type strijkijzer jij nodig hebt is afhankelijk van je strijkbehoeften. Elk soort strijkijzer heeft namelijk haar eigen kenmerken, waarmee er voor elke behoefte een oplossing te vinden is die hier goed op aansluit.

Stoomstrijkijzer

Het standaard, meest gebruikte strijkijzer. Stoomstrijkijzers zijn compact en daarmee geschikt voor elke strijkplank. Ze hebben een klein waterreservoir, waardoor ze met name geschikt zijn voor kleine hoeveelheden strijkgoed. Word je tijdens het strijken ergens door afgeleid? Je kunt het stoomstrijkijzer dan op de rug zetten waardoor je niet bang hoeft te zijn voor doorbranden. Ondanks het compacte formaat wil dit type strijkijzer vaak wel aan de zware kant zijn omdat het waterreservoir in het strijkijzer zit. Ook willen er hierdoor wel eens druppels op de strijkwas komen.

Stoomgenerator

Heb je last van hardnekkige kreukels of vaak grote hoeveelheden strijkwas te verwerken? In dit geval kan een stoomgenerator uitkomst bieden. Door de hoge stoomproductie en krachtige uitstoot verdwijnen vouwen en kreukels als sneeuw voor de zon en strijk je in rap tempo grote hoeveelheden wasgoed weg. Doordat het waterreservoir los van het strijkijzer staat, is het strijkijzer lekker licht. Wel heb je bij een stoomgenerator een speciale strijkplank nodig met een groot en sterk plateau om het gewicht en de omvang van de stoomgenerator aan te kunnen. Door het grote formaat is een stoomgenerator in combinatie met de grote strijkplank ook lastiger op te bergen. Daarnaast is het niet mogelijk het strijkijzer op de rug te zetten.

Strijksysteem

Een strijksysteem is de oplossing wanneer je een professioneel strijkresultaat wilt. Het biedt een totaaloplossing met ingebouwde stoomgenerator voor krachtige stoom en een strijkplank met aanzuig- en blaassysteem. Wel is een strijksysteem groot van formaat en lastig te verplaatsen.

Het stoomdebiet van het strijkijzer

Een lastig woord, maar makkelijk uit te leggen: stoomdebiet is hoeveel stoom een strijkijzer produceert. Dit wordt uitgedrukt in g/min, ofwel gram per minuut. Hoe groter het stoomdebiet, hoe makkelijker het kleding ontkreukt. Stoom is namelijk ideaal om vezels te hydrateren en soepel te maken. In grote lijnen zijn stoomstrijkijzers te verdelen in twee groepen qua stroomdebiet: stoomstrijkijzers met minder dan 40 g/min en stoomstrijkijzers met meer dan dit. Waarom zou je voor een strijkijzer met minder dan 40g/min gaan wanneer stoom het strijken vereenvoudigd? Dit omdat stoom hitte is. Hoe minder kleding aan hitte wordt blootgesteld, hoe langer het meegaat. Ga je voor snel en makkelijk strijken met een hoog stoomdebiet of kies je voor de duurzaamheid van je kleding met een lager stoomdebiet? Het is aan jou om te bepalen waar je belangen liggen.

Strijken zal niet snel de leukste klus in het huishouden worden, ook niet met een nieuw strijkijzer. Wel ben je nu beter op de hoogte van alle mogelijkheden om strijken aangenamer en sneller te maken. Maar wie weet vind je strijken wel leuk en maken deze opties het alleen maar beter! Lees wel even de recensies voordat je tot een aankoop overgaat, zo weet je precies wat je kunt verwachten van je nieuwe aanwinst.

Meer lezen

Wil je meer lezen over items voor het huishouden? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen, woonaccessoires, keukenapparaten, tuinartikelen, speelgoed en meer online en veilig op Winkelen.nl.